Τα απαραίτητα έγγραφα για τον πολιτικό γάμο

photo

Αποφασίστε σε ποιο δημαρχείο θέλετε να τελεστεί ο γάμος, επιλέγοντας μεταξύ του τόπου που διαμένει τώρα ο ένας από τους δύο μελλόνυμφους ή αυτού της κοινής πλέον κατοικίας σας.

  • Ενημερωθείτε για τις πιθανές ημέρες και ώρες τέλεσης γάμων (συνήθως, οι πολιτικοί γίνονται τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις Κυριακές ή τις επίσημες αργίες) και «κλείστε» την επιθυμητή ημερομηνία.
  • Τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, δώστε προς δημοσίευση την αγγελία του γάμου σας σε μία τοπική εφημερίδα.
  • Προσκομίστε αμφότεροι στους Δήμους όπου ανήκετε από μία ληξιαρχική πράξη γέννησης, καθώς και από μία δήλωση του Ν. 1599/89 όπου θα αναφέρετε τον τόπο κατοικίας σας, θα βεβαιώνετε ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε νομικό κώλυμα και θα δηλώνετε αν πρόκειται για πρώτο ή δεύτερο γάμο ·αν πρόκειται για δεύτερο γάμο, θα χρειαστείτε και το διαζευκτήριο.
  • Προσκομίστε επίσης αποδεικτικά στοιχεία του τόπου κατοικίας σας (για παράδειγμα, τον τελευταίο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ή της ΔΕΗ) και το φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε η αγγελία (με εμφανή την ημερομηνία κυκλοφορίας).
  • Συμπληρώστε αίτηση χορήγησης άδειας γάμου (εκδίδεται σε 8 ημέρες) και, μόλις την παραλάβετε, απευθυνθείτε πλέον στο δημαρχείο όπου θα τελεστεί ο γάμος κι όπου θα καταβάλετε το σχετικό παράβολο που θα έχετε προμηθευτεί από την εφορία.

 

Σημείωση: Ανήμερα του γάμου, είναι απαραίτητο να συνοδεύεστε από δύο μάρτυρες οι οποίοι θα πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι, ενήλικες, και να φέρουν μαζί τους ταυτότητες.

 

Λεπτομέρειες με σημασία

  • Ο πολιτικός γάμος τελείται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή το νόμιμο αναπληρωτή τους ή, μετά από σχετική αίτηση, από το δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας της επιλογής σας.
  • Ο χώρος της τελετής (που μπορεί αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός, στο γραφείο του δημάρχου ή στο πνευματικό κέντρο της περιοχής) επιτρέπεται να διακοσμηθεί κατάλληλα ενώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο γάμος μπορεί να γίνει στο σπίτι ενός εκ των δύο μελλόνυμφων ή στην κοινή σας διαμονή. Απαιτείται όμως άδεια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Χαρακτήρες 0 από 255

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Τα click της εβδομάδας